2013. gada 8. oktobris

Tā runāja Valmiera...

Dažās jaukās, diemžēl, ne tik saulainās dienās, devāmies Valmieras ielās, lai noskaidrotu, kas iedzīvotājiem rūp Valmieras, Latvijas un visas pasaules kontekstā. Kopumā tika iegūtas visdažādākās atbildes no 47 dažāda vecuma cilvēkiem.
Ja jautāsi, kas valmieriešiem un tās iebraucējiem rūp tieši šajā pilsētā, visbiežāk tiek minēts, ka apmierina viss - šķiet, ka šeit tiek piedomāts par to, lai iedzīvotāji justos labi un priecīgi. Ja nu tomēr kādam kaut kas nepatika, tad tie bija infrastruktūras, brīvā laika un izklaides iespēju, kā arī publiskās ēdināšanas jautājumi. Retāk, bet, protams, ne mazāk svarīgas ir problēmas ar piesārņojumu, darba iespējām, drošību, veselības aprūpi un pat klaidoņiem. Arī atkritumu urnas pie ietvēm varētu būt vairāk.
Kas cilvēkiem rūp Latvijā? Šim jautājumam gan nebija tik daudz pozitīvu atbilžu. Cilvēki ļoti uztraucas par dzīves līmeni, bezdarbu, pensijām, nodokļiem, izglītību, kā arī ceļu stāvokli. Ļoti populārs un raižu pilns temats ir saistīts arī ar eiro ieviešanu Latvijā. Ne vairāk kā vienu reizi minēti, bet tomēr svarīgi temati ir Operas liktenis, migrācija, reģionu attīstība, cenas un kopīgā valsts politika.
Savukārt pasaules mērogā cilvēkus satrauc karš, vide, bads, nabadzība un narkotikas. Šķiet, ka visi vēlas dzīvot skaistā, mierīgā pasaulē bez uztraukumiem, ka kaut kas ļauns varētu notikt ne tikai kaut kur tālu prom, bet arī tepat Latvijā. Vēl jāpiemin, ka cilvēki uztraucas par bērnu nodarbinātību, kodolieročiem, globalizāciju, slimībām, kā arī cilvēku savstarpējām attiecībām.

Ar šīs aptaujas palīdzību noskaidrojām to, kas ir tie svarīgie jautājumi, kas satrauc cilvēkus. Cerams, ka vismaz kaut mazu daļiņu no tā, kas rūp un sagādā bažas līdzcilvēkiem, varēsim kaut nedaudz uzlabot.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru