2013. gada 8. decembris

Skriešana ziemā

Video veidoja Klāvs Vasiļevskis un Jevgeņijs Klimanovičs


Deviņi padomi skriešanai ziemā!


Ir ziema un pat Latvijas ziemas apstākļos ir neskaitāmi mērķtiecīgi veselīga sporta piekritēji, kas nemaz neplāno aukstuma dēļ atteikties no saviem skriešanas treniņiem. Tāpēc esam sagatavojuši deviņus padomus, kas ļaus šiem entuziastiem nebeigt skriešanas sezonu.

Skriešana tieši ar to ir viens no pateicīgākajiem sporta veidiem: veicot dažādus piesardzības pasākumus, ir iespējams skriet visa gada garumā. Un tomēr – skriešana aukstos laika apstākļos prasa konstruktīvu un prātīgu treniņa plānošanu, lai negadās, ka Tu attopies ceļa malā absolūti pārsalis un bez spēkiem, lai nokļūtu mājās.

Četri padomi apģērba un ģērbšanās izvēlē aukstos skriešanas apstākļos


Tava apģērba izvēle var vai nu uzlabot vai arī absolūti sabojāt Tavus ziemas skrējienus. Tas nenozīmē, ka Tev nepieciešams uzvilkt visu skapja saturu, lai nodrošinātu to, ka jutīsies silti. Jo pie šāda apģērba daudzuma Tu visdrīzāk vairāk svīdīsi un jutīsies nekomfortabli.

Tāpēc pareizas ģērbšanas noteikumi ir:

1. Sīpoliņa tehnika.
Vairāku plānu apģērba kārtu uzvilkšana palīdzēs Tev iemānīt siltu gaisu starp katru apģērba kārtu, kas savukārt nodrošinās Tev ievērojami vairāk siltuma, nekā, ja Tu būtu uzvilcis vienu smagu, bet ļoti siltu apģērba gabalu. Tas attiecas arī uz zeķēm: nēsājot divus pārus polipropilēna zeķu Tavas pēdas būs siltas un sausas, atšķirībā no treniņa, kurā Tu būsi uzvilcis vienas biezas, piemēram, vilnas zeķes.

2. Izvēlies pareizos auduma materiālus.
Viena no lielākajām priekšrocībām mūsdienu skrējējiem atšķirībā no 1970to un 1980to gadu skrējējiem ir plašā audumu materiālu izvēle. Tādi materiāli, kā polipropilēns, “capilene” (poliestera tipa materiāls, kas uzsūc ūdeni, plaši pielietots termoveļā) un vilnas/sintētiskie apvienojumi, uzturēs Tavu ķermeni siltu un pēc iespējas sausāku.
Izvairies no kokvilnas apģērba gabaliem, jo tie neuzsūc mitrumu (šajā gadījumā – Tavus sviedrus), kas treniņa laikā Tevi padarīs mitru, pārsalušu un ar spēcīgu diskomforta sajūtu.

3. Velc “aizsargbruņas”.
Skrējējam aizsargbruņas aukstos laika apstākļos ir jaka, kas ir 1) ūdensizturīga, 2) nelaiž cauri vēju. Veikalā izvēlies tādu jaku, kas no iekšpuses atbrīvojas no Tava ķermeņa radītā mitruma, bet no ārpuses pasargā Tevi no vēja un lietus.

4. Nosedz visu ķermeni pēc iespējas vairāk.
Cepure un cimdi ir absolūti nepieciešami aukstos laika apstākļos, it īpaši – grādos, kas zemāki par 0. Caur jebkuru neapģērbto ķermeņa daļu ziemas treniņos Tavs ķermenis zaudēs savu dabisko siltumu, tāpēc, cik vien vari, apsedz visu savu ķermeni. Ja kļūst pārāk auksti, tad būtu ieteicams pat noklāt seju ar plānu kārtu vazelīna, lai pasargātu sevi no iespējamiem apsaldējumiem. Savukārt kājām, rokām un jebkurām citām ķermeņa daļām iesakām lietot sildošo sporta kosmētiku.

Pieci drošības padomi, ja skrien aukstos laika apstākļos


Skriešana aukstos laika apstākļos pieprasa dažus specifiskus drošības pasākumus, jo, ja neesi bijis pietiekoši piesardzīgs, ekstrēmi aukstas gaisa temperatūras var izraisīt pavisam nopietnus dzīvības apdraudējumus.

1. Vienmēr pasaki kādam, kur Tu skriesi un cikos plāno būt mājās.
Pārliecinies, lai vismaz viena kompetenta persona ir zinoša par Taviem treniņa plāniem. Jo gadījumā, ja Tu neierodies mājās plānotajā laikā, šī persona zinās, ka kaut kas nav kārtībā un varēs uzsākt meklēšanas procesu, turklāt – zinās, kur tieši Tevi meklēt.

2. Vienmēr skrien gaismu atstarojošā apģērbā.
Līdz ar gaismas samazināšanos ziemas periodā, ir pašsaprotami, ka vairums Tavu treniņu noteikti notiks tumšajā dienas periodā. Tāpēc pārliecinies, ka Tu skrien gaišās drēbēs, nēsā gaismu atstarojošu apģērbu vai aksesuārus, lai citi satiksmes locekļi, it īpaši automašīnu vadītāji, Tevi jau savlaicīgi varētu pamanīt.

3. Skrien mazus apļus.
Kad ārā ir auksts, labāk izvēlies skriet vairākus mazākus apļus, nekā vienu garu apli. Tas nodrošinās to, ka ārkārtas situācijā Tu būsi tuvu mājām, kā arī Tu, piemēram, pēkšņu laika apstākļu maiņas rezultātā, varēsi pārtraukt treniņu un droši doties mājup.

4. Esi uzmanīgs līkumos un asos pagriezienos.
Ziemas apstākļos no apledojuma ir vienkārši neiespējami izvairīties! Vislielākais risks rodas cenšoties strauji mainīt virzienu uz ledus pārklāta ceļa. Saudzē sevi – līkumos un virziena mainīšanas gadījumā esi lēns un prātīgs. Neuztraucies par savas izturības un sportiskās sagatavotības zudumu, ja skriesi lēnām, jo galvenais mērķis ir izturēt treniņu bez nopietnām traumām, kuras var rasties krišanas dēļ.

5. Ņem līdzi telefonu, dokumentus un mazliet naudas.
Gadījumā, ja Tu iekļūsti ārkārtas situācijā, ir labi, ja Tev līdzi ir telefons un mazliet naudas. Un šis ieteikums ir vērā ņemams visa gada garumā, nevis tikai ziemā.

Galvenā šī raksta doma ir pavisam vienkārša: skriešana aukstos laika apstākļos prasa specifisku sagatavošanos un plānošanu. Ja esi labi sagatavojies, Tavs skrējiens būs drošs, komfortabls un baudāms.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru